Yaşasın Yapay Rahim Kardeşliği!..

 

Yaklaşık iki hafta önce Hashem Al-Ghaili'nin Youtube sayfasında yayınlanan "EctoLife: The World’s First Artificial Womb Facility" - EctoLife: Dünyanın İlk Yapay Rahim Tesisi- isimli video sosyal medyada ilgi görmekle beraber tepkileri de beraberinde getirdi.

Şimdilik bu konuda atılan bir adım veya finanse edilen bir girişim söz konusu olmamakla birlikte çocuk sahibi olamayan çiftlere yardımcı olmayı hedefleyen bir fikre odaklanan video çoğu kişiye The Matrix filmindeki bazı sahneleri hatırlattı.

Günümüzde çeşitli nedenlerden dolayı doğurganlık oranları azalmaya ve kısırlık her geçen gün önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bugün tüp bebek olarak adlandırılan yöntemle ve genetik tarama çalışmalarının sonucunda çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin istedikleri bu mutluluğa bir adım daha yaklaştığını biliyoruz.

Bununla beraber videoda yer alan yapay rahim tesisi(tarlası) düşüncesi belki de panoptikon odaklı distopik dünyada, döllendiği andan itibaren, kontrol edilmeye başlanan fabrikasyon bir insan neslinin ortaya çıkarılmasının ilk adımlarının atılmaya hazır olduğunu düşündürüyor.

Seni Leylekler Getirdi Çocuğum sözü tarih olurken, "Yaşasın Yapay Rahim Kardeşliği" sloganı dillerdeki yerini alır belki de gelecekte...

Bu konu tufandan önce mi (!) yoksa tufandan sonra mı (!) gündeme gelir bilemiyoruz ama geleceğin dünyasında neslimizin sürdürülebilirliğinin ne kadar "gerçek" insanlar tarafından sağlanabileceği ve biyolojik, sosyal-kültürel mirasımızın nereye kadar uzanabileceği gibi pek çok konudaki değişik görüşleri de tartışmaya açıyor.

Bekleyip, hep birlikte göreceğiz...

Murat Babadalı

Positive SSL