(1923-2007)
 
Mübeccel B. Kıray, 1923''te İzmir''de doğdu. 1940''ta İzmir Lisesi''nden, 1944''te Ankara Üniversitesi''nden mezun oldu.
1946''da Ankara Üniversitesi''nden Antropoloji Ph.D. dereceleri aldı. 1960''ta doçent, 1966''da profesör oldu.

1959 yılından 1973 yılına kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Sosyal Bilimler Bölümünün Gelişmesine emek verdi. 1973''te ODTÜ''den ayrılarak "Morris Ginsberg Fellow" olarak London Schools of Economics''e gitti. Dönüşünde önce İTÜ''de 1982''den sonra da Marmara Üniversitesi''nde çalıştı. Bu arada bir yıl University of Texas in Austin''de ders verdi. 1989''da emekli oldu.

Çalıştığı süre içerisinde Norveç Bergen Üniversitesi''nde Kahire Amerikan Üniversitesi''nde, ABD Berkley Üniversitesi''nde, Zürih Teknik Üniversitesi''nde seri konferanslar verdi.

Mübeccel Kıray, ODTÜ Mustafa Parlar Ödülü Eskişehir Anadolu Üniversitesi Fahri Doktor ünvanı ve Aydınlanma Kadınları Ödülünü aldı. 1994''te Kıray Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) şeref üyeliğine seçildi.
 
Türkiye''de sosyolojinin üniversitelerde kurumsallaşmasında çok önemli rol oynayan ve toplumsal değişmeyi ele alma tarzı ile bir ekol oluşturan Mübeccel Kıray''ın en çok referans verilen eserleri Ereğli, Ağır Sanayiden Önce Bir Sahil Kasabası, Social Stratification as an Obstacle in Development ve Örgütleşemeyen Kent isimli kitaplarıdır. Makaleleri arasında "The Family of Migrani Workers", "Changing Patterns of Patronage" ile "Survivial Strategies of Expeasants in Cities" en çok zikredilenlerdir. (Bağlam Yayıncılık Web Sitesinden Alınmıştır.)

Sosyolojinin Duayeni Öldü (Radikal Online 09.11.2007)

Positive SSL