Görsel Antropoloji dersi için konu arayan öğrencilerimizin ilgisini çekecek bir haberi paylaşmak istiyoruz.
"Unutulmuş Meslekler Yeniden Canlanıyor"
Karagöz tasvir, edirnekari, sedef kakma, cam üfleme, boynuz tarak ve unutulmaya yüz tutmuş daha pek çok meslek...
Bazılarında mesleği temsilen tek bir usta kalmış, zanaatını aktarabileceği bir çırağı bile yok. Anadolu’nun unutulmaya yüz tutmuş meslekleri, Bir Usta Bin Usta projesi ile yeniden canlanıyor.
Karagöz tasvir: Karagöz tasvirleri, özel olarak hazırlanmış, bıçak izi taşımayan temiz deve ve düve derisi kullanılarak yapılır. Tasvir, ıhlamur bir kütük üzerinde, kalıba göre nevrekan adı verilen keskin bıçaklarla işlenir. Zımbalar yardımıyla çiçek ve diğer motifler ilave edilerek hazırlanır, bağlanır. Efsaneye göre Karagöz Gölge Oyunu 14.yy’da Bursa’da başladığından Karagöz tasvirleri önemli yerel değer olarak göze çarpıyor.
Edirnekari: Sözlük karşılığı, Edirne işi. 18.yy’da ahşap üzerine yağlıboya ile bezenmiş eserlere verilen genel isim. Çeyiz sandığı, yazı kutusu, para çekmecesi, yüklük ve dolap kapakları gibi ahşaptan yapılmış dekoratif eserlerde uygulanmıştır.
Kazaziye: 3200 yıl önce Lidyalılardan günümüze gelen Kazaziye sanatı 24 ayar altın 1000 ayar gümüş 0,008 mikron kalınlığındaki tel ile elde işlenerek, iğne ve çeşitli ebatlardaki şişlerle tamamen elde yapılan bir sanat eseridir. 1. Dünya Savaşı yıllarında Trabzon’da 50’nin üzerinde ustası bulunurken şu an sınırlı sayıda sanatkârı bulunuyor.
Ve daha nice yöresel meslekler. Eskişehir’de lületaşı işlemeciliği, Gaziantep’te kutnu dokumacılığı, Hatay’da ipek dokumacılığı, Mardin’de taş işlemeciliği, Sivas’ta boynuz tarak, Çorum’da Kargı bezi dokumacılığı, Van’da Savatlı gümüş işlemeciliği, Ankara’da sedef kakma, Kars’ta kilim ve heybe yapımı, Muğla’da cam üfleme, Nevşehir’de çömlek yapımı, Tokat’ta yazma baskı, Kahramanmaraş’ta ahşap oyma, Manisa’da Gördes halıcılığı, Mersin’de Namrun iğne oyacılığı, Tekirdağ’da karacakılavuz dokumacılığı ve Rize’de sepet örücülüğü... Hepsi yerel, unutulmaya yüz tutmuş meslekler. Öyleki bazılarında mesleği temsilen tek bir kişi kalmış, zanaatını aktarabileceği bir çırağı bile yok, o son usta öldüğünde meslek de onunla birlikte ölecek.
Burcu Özçelik tarafından hazırlanan haberin (Hürriyet İK Gazetesi - 18.08.2013) tamamına ulaşmak için tıklayınız...