TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM), düzenlediği “İnovasyon Haftası”nda konuşmacılar arasındaki Tom Kelley’in “10 İnovasyon Şifresi” kitabından 3 bin adet bastırıp, önemli konuklarına dağıttı.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kelley’in kitabını o günden itibaren başucu kaynağı yaptı. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) “11. Sanayi Kongresi” sırasında buluştuğumuzda kitaptan örnekler sıralarken Tofaş’ın eski CEO’su Ali Pandır yanımıza geldi:

- Tom Kelley, “Anketler gerçekleri söylemez” tezini savunuyor. Öncelikle insan davranışlarını iyi bilmek gerektiğini vurguluyor. Bunun için iyi gözlem yapmak gerektiğine işaret ediyor.

 Ali Pandır, bu saptamaya katıldığını belirtti:
- General Motors (GM) adına Uzak Doğu’da görev yaptığım dönemde anketlerin de etkisiyle milyar dolarlık yatırım yapılmıştı. Sonra o fabrika bölgedeki markalardan birinin üretimiyle toparlanabildi.

Mehmet Büyükekşi, bu örneğin ardından sürdürdü:
- Tom Kelley, şirketlerin inovasyonda başarı için mutlaka antropolog çalıştırmaları gerektiği üzerinde duruyor. Antropologları inovasyon için “olmazsa olmaz” görüyor.

Pandır, Tofaş’tan örnek verdi:
- Tofaş’tayken zaman zaman antropolog desteği alıyorduk. Çok da yararını gördük. Gerçekten insanlar anketlere verdikleri yanıtlardan farklı davranıyor.

Büyükekşi, Kelley’in kitabına döndü:
- 10 İnovasyon Şifresi’nden 1000 adet daha bastırdık. TİM adına yılbaşı hediyesi olarak gönderiyorum.
Pandır, TİM’in düzenlediği “İnovasyon Haftası”nı anımsattı:
- Hafta boyunca toplantıları ve Ar-Ge çalışmaları ile tasarım sergisini gezdim. Müthiş ilgi vardı.

Birkaç gün önce görüştüğüm Nam Nam ve Mikla’yı çatısı altında bulunduran İstanbul Yiyecek Grubu’nun kurucusu Mehmet Gürs de restoranlarında Anadolu’dan lezzetlere önem verdiklerini anlatırken şu noktanın altını çizdi:
- Bizim ekibimizde bir antropolog var. Anadolu’da ve ülkemizdeki yemek kültürünü etkileyen komşu ülkelerde köylere kadar dolaşır. Oralardan bize  yemek örnekleri aktarır. Onlardan esinlenip mutfağımızı zenginleştiririz. Kullandığımız ürünleri de Anadolu’dan sağlamaya özen gösteririz.

TİM Başkanı Büyükekşi, “10 İnovasyon Şifresi” kitabında en kalın çizgiyle şu cümlenin altını çizdi:
- İnovasyon için antropologla çalışın.
Tofaş’ın otomobil, ticari araç geliştirip üretirken, Nam Nam ve Mikla’nın mutfağında yeni denemeler yaparken antropolog gözlemine dayanması, belli ki fark yaratmalarını sağlıyor...

* Sayın Vahap Munyar tarafından kaleme alınan bu makale 30 Aralık 2012 tarihinde http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/22260749.asp linkinde yayınlanmıştır.

Positive SSL