Kapitalizmin faydacılığı bilimlerin çalışma şekillerine çeşitlilik katmaya devam ederken Antropoloji biliminin Amerika’daki yeni görünümüne bakmaya ne dersiniz?

Şirketler tüketici davranışlarını daha iyi anlamak üzere, pazar araştırma takımlarını, Antropologları çalıştırarak güçlendiriyorlar.

Kültürel Antropologlar, Papua Yeni Gine’deki ilkel toplumları ya da Amazon’daki Yağmur Ormanları’nı incelemek yerine, şehirlerde yaşayan insanların yemek yerken, ofiste çalışırken hatta işe giderken ürünlerle ilişkilerini inceliyorlar.

İnsanların bu tür araştırmalara, kendi doğal ortamlarında verdiklerin yanıtların, fokus gurup çalışmalarında verdiklerinden daha gerçekçi oldukları herkesçe kabul ediliyor. Bu gelişmeleri yakalayan büyük şirketler antropologlarını alana gönderip, insanları, ürünlerini kullanırken gözlemlemeleri için çalışmaya başladılar bile...

Bu şirketlerin en önemlisi diyebileceğimiz Microsoft, insanların Word, Excel’i nasıl kullandıklarını, kullanırken ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını inceleyen bir antropolog takımı ile çalışıyor.

Cep telefonu kulaklığı üreticisi Plantronics adlı şirket, çalıştırdığı full-time antropologlarla, bir grup gönüllünün, günlük yaşamında telefonda konuşma alışkanlıklarını incelemek üzere çalışmalar yürütüyor.

Bir çok Amerika’lı bilim adamı bu yöntemlerin, müşterinin sesini duyabilmek için en iyi yol olduğu düşüncesinde hemfikirler.