Üniversite seçmek çok zor bir iş. Eğer bir de daha önce uzmanlığınız olmadığı bir sürü adını bile ilk duyduğunuz alanın varlığını farkettiyseniz. Her bölüm elbette kendi tanıtımlarında en güzel yanlarından bahsetmekte. Peki ben ne yapacağım düşüncesi bir çok genç arkadaşımın aklında elle tutulamaz bir soru işareti şeklinde büyüyor.
Maalesef ülkemizde üniversite seçmekle meslek seçmek aynı anlama geliyor. Oysa ki üniversite kişilere öğrenme; vizyon ve amaç kazandırmakla yükümlüdür. Siz bu yetinizi geliştirip ne yapacağınıza ya da paranızı hangi meslek dalı ile kazanacağına karar verirsiniz.
Ben sosyal antropoloji seçmek isteyen arkadaşların “sizce seçmeli miyim” sorularına değinmek isterim. Bunun için iki başlık altındaki soruları kendinize sormanız yeterli. Eğer çoğunlukta olumlu yanıt alıyorsanız sizin yetkinlikleriniz sosyal antropoloji bölümü için ideal demektir. Bu sıraladıklarım gözünüze çok zorlu ve sıkıcı geliyorsa o zaman sanırım farklı bölümleri araştırmaya devam etmelisiniz.
Kendini Tanıma
İlk olarak kendinize şu soruyu sorarak başlayabilirsiniz.
Ben çok araştıran; meraklı biri miyim?
Sadece kendi hayatım değil tüm insanların yaşantıları konusunda fikir sahibi olmaya çalışır mıyım?
Her bayram, kına gecesi, düğün, yemek merasimleri ilgimi çeker mi?
Hiç düşünülmeden toplumca kabul edilen bazı davranışların kökünün ne olduğunu merak eder miyim?
Her toplulukta farklı farklı yapılan davranışların farklılığının nedenleri hep kafamı kurcalamış mıdır?
Gittiğim her farklı şehirde farklı yaşantıları incelemekten zevk duyar mıyım?
Toplumun her kesiminden insanla sohbet edebilecek bir yapım var mı?
İnsanları sınıflandırmadan, yargılamadan anlamaya çalışır mıyım? (İnanın ki herkes elbette dese de bu bahsettiğim kriter gerçekten çok zor. İnsanları anlamaya çalışmak için birçok toplumsal özelliği; psikolojik ve sosyolojik faktörü de biliyor olmalısınız. Yargılamadan soru sormak çok zordur. Örneğin durakta size omuz atıp önünüze geçen yaşlı kadına bu gözle bakıp onu değerlendirmeye çalışmak yerine sinirlenmiş olmanız daha olasıdır. Oysa o kadının şimdiye kadar toplulukça yapılan ve sıraya girilmesi gereken hiçbir etkinliğe katılmamış olmasından, ayaklarının ağrıyor olmasına kadar birçok kişisel; psikolojik ve sosyolojik değer altta işlemektedir.)
Uzun zamanlar ailemden ayrı; hiç tanımadığım bir yerde yaşayabilir miyim?
Topluma uymak adına kişilerin yaptığı davranışları irdeler miyim?
İyi bir gözlemci miyim?
Her an oturduğum sokaktaki en küçük dükkanın bile ne iş yaptığını bilir durumda mıyım?
Okumayı sever miyim?
Saatlerce, günlerce okuyabilir miyim?
Rakamlarla aram nasıl? Biraraya gelen istatistiki veriler bana anlamlı gelir mi?
İstatistik verilere ulaşmak için bu bilgileri öğrenebilecek kapasitem var mı?
Birçok anlamsız veri yığınını anlamlaştırmak için çok sıkıcı olabilecek ama beni sonuca götürecek adımları (çok tekdüze ve zaman alıcı olsa da) yerine getirebilir miyim?
Televizyonda haber izlemek benim için sıkıcı bir eylemden ziyade mutlaka olması gereken midir?
Süpermarkette önümdeki kişinin alışveriş sepetinden nasıl bir sosyo-ekonomik profili olduğunu anlamaya ; evde küçük çocuk olup olmadığını bulmaya çalışır mıyım?
İyi bir belge toplayıcısı mıyım?
Kendi kişisel tarihimle ilgili fotoğraflar, gittiğim yerlere ait yöresel kıyafet ve materyalleri toplar mıyım?
Sabırlı mıyım? Saatlerce, günlerce aynı konu üzerinde çalışabilir miyim?
Bilim hakkında fikrim var mı? Aynı konu üstünde farklı farklı bilimsel makaleleri okuyup kendi yöntemime araştırma biçimime sahip olmak için durmadan araştırabilir miyim?
Gelecek Hedefleri
Kısa vadede çok para kazanmakdan ziyade çok az kimsenin bildiği ama derin uzmanlık konusu olan bir işi tercih eder miyim?
Hayat standartlarım nedir? Uzman mı yönetici mi olmak isterim? ( Sosyal antropoloji tam bir uzmanlık alanıdır; eğer yönetici olmak istiyorsanız işletme okumak daha makbul bir dayanak olacaktır.)
10 yıl sonra kendimi nasıl bir iş ortamında hayal ediyorum (büyük bir şirkette bir ofis içi çalışanı ya da üniversitede bir asistanlık gibi...Çoğunlukla sosyal antropoloji mezunları alttan uzmanlıkla başlar ve piştikleri zaman yönetici olabilirler. Bu da özel sektörde zaman gerektirir.)
Değişik zamanlarda farklı ortamlarda çalışmaktan zevk alır mıyım? (8-5 mi yoksa sınırsız çalışma mı benim tercihim. Bu bölümde gerçekten özellikle son seneler çok çalışkan olmanız gerekmekte.)
Uzun vadede sonuçlanacak işleri sabırla takip edebilir miyim? (Sıkılmaya vaktiniz olmamalı)
En alttan başlayarak yükselmeye uzun zamanlar uzmanlaşmak için çalışmaya hazır mıyım? (Mezun olduğunuzda gerçek bir donanıma sahip olmanız iş hayatındakilerin sizi kucaklamaları anlamına asla gelmez. İsterseniz çok değerli x üniversitesinden mezun olun yine de şirketler sizleri deneyecekler ve gerçekten ne bildiğinizi ve ne kadar sebatkar olduğunuzu görmeden sizi yükseltmeyeceklerdir.)
İş ortamında bilgi ve donanımı yüksek olan mı yoksa çok para kazanan mı olmak istiyorum? ( Yönetici olmak ile uzman olmak çok farklı alanlar. Dr ile başhekim gibi düşünebilirsiniz.)
İşte bu sorulara verdiğimiz yanıtlar bizim hangi mesleği seçebileceğimizi aşağı yukarı belli eder. Hangi özellikleriniz ağırlıkta ise; gelecek hedefleriniz içinde kısa zamanda çok para kazanmak yerine uzmanlaşmak varsa; o zaman Sosyal Antropoloji alanını seçmek sizin için eğlenceli ve ideal bir öğrenim hayatını vaadediyor demektir. Ama unutmayın ki işini en iyi yapanlar her zaman çok değerlidirler. İş yaşamında yaptığınız işin vazgeçilmezi olduğunuzda zaten diğer tüm değerler size gelecektir.
Faydası olması dileğiyle...
Pınar ATANUR''a ulaşmak için: Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine yazabilirsiniz.
Pınar ATANUR Hakkında
1980 Kırıkkale doğumluyum. 1997 yılında İ.Ü. Sosyal Antropoloji Bölümüne kabul edildim. 2002 yılı ilk dönemi tek ders sınavı ile mezun oldum. Okul yaşantım boyunca görsel belgeleme çalışması olarak “Tabutlar ve Yapılışları”, “Sosyal Antropolojik Açıdan İ.Ü.Ed. Fak. Sosyal Antropoloji Öğrencilerinin Demografik Profili” adında iki çalışma yaptım.
Kısa bir süre HBB televizyonunda muhabirlik yaptım. Öğrencilik yıllarımdan beri fotoğraf çekiyorum. Şu anda kurumsal bir şirkette Teknik Eğitim Uzmanlığı yapmaktayım. Çok yoğun ve tempolu çalışmam devam ediyor. İş yaşamında onun üzerinde sertifikam var. Özellikle yetişkin eğitimi ilgimi çeken konular arasında.
İleri dönemlerde endüstriyel antropoloji dalında özellikle Kurum Kültürü ve Organizasyonları konusunda kendimi geliştirmek istiyorum.